NOTICIES » 22-02-2011
18010
|
[La Vanguardia] "Un nuevo hallazgo avala que Cristóbal Colón zarpó desde el puerto de Pals"
Nuevos documentos certifican la existencia del puerto ampurdanés en el siglo XV y vinculan la villa real con el primer viaje del descubridor
Una investigadora del Cercle Català d'Història, Eva Sans, ha conseguido la prueba que demuestra que la villa real de Pals, en el siglo XV ya disponía de un importante puerto comercial. Un avance que abona en la controversia con los defensores de las teorías sobre la catalanidad de Cristóbal Colón y que mantienen que en el primero de sus viajes, el descubridor partió de la villa ampurdanesa en lugar de Palos de la Frontera, en Andalucía, como así insiste en citar la historia oficial. Un documento obtenido en el archivo de la Corona de Aragón certifica que en 1406 en Pals se realizaban transacciones navieras.
El hallazgo de la documentación da mayor consistencia al trabajo de otros historiadores que, como Jordi Bilbeny, Català i Roca o Teresa Baquer, ya publicaron en su día textos reveladores sobre el que en realidad se llamó Joan-Cristófor Colom i Bertran, un noble catalán que llevó a cabo la aventura en nombre del rey Fernando el Católico y de la Corona de Aragón, con tres carabelas que zarparon desde el puerto de Pals. En el caso de Bilbeny, lanzó su teoría sobre el puerto ampurdanés por primera vez en 1990.
El último descubrimiento de Eva Sans, un sello sigilográfico de la Corte del Castillo de Pals hallado en los archivos de la Corona de Aragón en Barcelona, muestra un escudo con tres barras y aporta valiosas informaciones. Se trata, según el Cercle Català d'Història de un escudo redondo de 40 mm impreso en papel y cera roja que acompaña un albarán en letra manuscrita donde se lee "otorgado a Joan Abril, alcalde de Pals, a N'Antoni Vinyals, patrón de llagut, de Palamós, por haber cargado en el puerto de Pals una saca de harina para descargar en Barcelona" un documento fechado en el castillo de Pals, a 29 de julio de 1406sigillo curie nostre munitum.
Para Sans, "que hacía mucho tiempo que seguía la pista de esta prueba", al localizarla pensó que "si Pals disponía de una corte Real con toda la capacidad jurídica de la naturaleza de las villas reales" con notarios, procuradores, representantes a cortes, batlle de sach (el principal orden señorial de la época) ¿dónde estaba toda la documentación? En el pasado, explica la investigadora "todo se registraba y documentaba", como hoy en día, por lo que la desaparición masiva de la documentación relativa al puerto de Pals "como la aduana, la mesa de enrolamiento, la mesa de cambio, los contratos de seguros de barcos y mercancías" se convirtió en el principal interrogante de la investigación: ¿Por qué está desaparecida el 85% de la información relativa al ámbito marítimo catalán, comercio, puertos de la costa y todo lo que tiene relación con ello desde antes del siglo XVIII y XIX?".
Aunque ya se conocía la existencia del puerto de Pals durante los siglos XVII y XVIII y existían noticias de su existencia en el siglo XIII, no fue hasta el hallazgo de Eva Sans que se pudo garantizar que dicho puerto estaba activo y operativo el mismo siglo que el descubridor Cristóbal Colón zarpó hacia el Nuevo Mundo, lo que avalaría que la villa ampurdanesa habría sido puerto de partida de las tres carabelas.
Eva Sans ya documentó en su día que el segundo viaje de Colón, con todos los catalanes de los que habla la historia oficial (Bernat Boïl, primer vicario de las Indias, el capitán militar Pere Margarit del Castell d'Empordà, entre otros) se llevó a cabo desde el puerto de Barcelona. En realidad, mantiene que "existe un gran desconocimiento sobre la marina catalana" y demuestra que en el siglo XIV los catalanes llegaban regularmente al canal de la Mancha y al Mar del Norte por un lado y al Senegal por otro, un siglo antes que los portugueses.
"Colón no se escondía, lo han escondido" sostiene Sans en línea con la teoría sobre la manipulación de la historia que ha impuesto durante años un determinado sector de historiadores adeptos a otros regímenes políticos, como viene a demostrar el investigador de Arenys de Mar, Jordi Bilbeny, que aporta más datos como la presencia de los hermanos Pinzón en la villa marinera del Empordà. Sobre la insistente actividad censora y falsificadora que, según él "aún está vigente" le sorprende que, veinte años después de haber iniciado sus investigaciones aún "haya gente que confunda la ignorancia con todo aquello que se puede conocer".
Font :
http://www.lavanguardia.es/cultura/20110222/54118127950/un-nuevo-hallazgo-avala-que-cristobal-colon-zarpo-desde-el-puerto-de-pals.html
versió per imprimir
Només un comentari, mentre els catalans tenim de fer sopàs i visites guiades per finançar i difondre les recerques. A altres llocs tenen diners a doixo per promocionar i difondre els seus anomenades rutes colombinas , poden per exemple fer excavacions a Palos amb el recolzament de les Universitats més prestigioses de Madrid.
Mentrestant a Pals ens em de conformar amb les rutes guiades i els sopàs tertúlia.
jejejej ta buena
Pere, encara no has comprés qui està empenyent el carro davant la inèrcia espanyolista dels historiadors catalans? doncs val més que s'equivoquen per excès de zel o entusiame que seguir capcot la història franquista i inquisitorial castellana que és la que segueix la majoria d'historiadors catalans. Aplica el mateix rigor a la història oficial i te n'anadonaràs de quina és la estratègia d'aquestes fundacions catalanes: posar els cavalls davant del carro.
Pere, abans d'escriure res et recomano que et documentis. La peresa intel·lectual és comprensible però no ho és escriure sobre temes que un no domina. Has llegit les 185 pàgines d'estudi del Lazarillo? Has vist tota la toponímia catalana a Austràlia al s. XVI? I les banderes catalanes? Bé, fora mandra: a llegir, metabolitzar i...opinar després. La desídia és temptadora però no dóna per a poder parlar amb qui s'ha il·lustrat fins al moll de l'os.
Benvolgut Pere, algunes de les coses que dius són certes, però d'altres no. El que et puc assegurar a l'Institut Nova Història no hi ha ningú que s'enriqueixi. Des del primer a l'últim tots hi posen de la seva butxaca. I no només ens rasquem la butxaca sinó que hi posem una pila inimaginable d'hores, d'esforços i bona voluntat. Si el nostre objectiu fos fer un negoci, no ens dedicaríem a això, t'ho ben asseguro. No estem subvencionats per ningú, el vent ens bufa en contra i no saps lo difícil que resulta aixecar tot això en aquestes condicions. Tot el que fem ho fem perquè ens adonem de la transcendència que tenen les investigacions d'en Jordi Bilbeny i de la resta d'historiadors de l'Institut. L' objectiu de l'Institut Nova Història és només un: potenciar la investigació històrica de qualitat, i que els nostres investigadors puguin dedicar-se plenament a allò que saben fer: la recerca històrica, i fer-ho de la manera més rigorosa possible. D'altra banda el que es recull dels sopars, conferències, cursos, o el que sigui que s'organitza, amb prou feines serveix per cobrir les despeses, perquè quan no fèiem pagar senzillament era inviable. Et convido un dia a venir a conèixer-nos en primera persona i veuràs que no tenim res a amagar, que aquí no hi ha cap negoci muntat, tot el contrari, i que la nostra causa és honesta. Finalment, tots els articles que es publiquen tenen una recerca al darrera i s'aporten proves concretes, els fets son els fets. Es cert que resulta xocant descobrir que la història esta tergiversada, però no per què ens resulti xocant hem de pensar que és una bogeria: Cal ser estrictes i demostrar les coses.
La suposada descobridora dels documents sobre el port de Pals és una tal Eva Sans del Cercle Català d'Història , aquest Cercle és una escissió de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, que a la vegada és una escissió del Centre d'Estudis Colombins. En Jordi Bilbeny va crear La Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya després de sortir del Centre d'Estudis Colombins, però va acabar per crear una nova escissió!: L'Institut Nova Història. He estat veient les pàgines d'aquestes associacions, totes organitzen sopars-tertúlia, cafès-tertúlia, visites guiades... Pagant. Una de molt bona és sobre la descoberta d'Australia pels catalans a 22 euros el sopar-conferencia. Suposo q és una manera de finançar-se. Sobre la dona que ens ocupa, la Eva Sans-investigadora, del Cercle Català d'Història, a la pàgina del CCH apareix com a únic patrocinador una empresa de productes culturals Mític.Cat, amb un bon catàleg de serveis culturals, la Directora General de la qual és.... La Eva Sans! El CCH té un article de déu pàgines (el catàleg de "productes culturals" en té 40) on presenten la primícia, el pots veure aquí. Dos dels documents encara no estan transcrits en la seva totalitat, "els estant estudiant". L'únic q demostren és q Pals va tenir un port important entre els segles XVI i XIX.... Res més. D'aquí a q Colom sortís d'allà hi ha un bon tros. Davant de tot això el Bilbeny sembla el tiu més seriós de tots aquests escindits, però cada cop està més sonat, Leonardo da Vinci, Cervantes, el Lazarillo de Tormes.... tots catalans, fins i tot sembla q Quevedo va plagiar al Rector de Vallfogona (sic) i que Austràlia la vam descobrir els catalans. Total, que al darrera de les grans descobertes i conspiranòies contra Catalunya hi ha un mercat de serveis culturals que comença pels llibres, segueix per les visites guiades i acaba en els sopars, cafès i conferències pels més afectes a la causa. I d'aquí en surten les branques de les empreses que organitzen exposicions, audiovisuals, recreacions històriques, mercats medievals,música en directe, menús gastronòmics, marxandatge.... Molt catalá tot plegat. Ja no tinc paciència, però segur q si estiréssim el fil veuríem pq sempre és La Vanguarra qui publica aquestes noticies, els llibres deuen estar lligats a la Planeta o al Grup Godó d'alguna manera... Deu ni dó.